Dry needle therapie

WAT IS DRY NEEDLING?
Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) ontspannen door gericht met een naald in de spier te prikken. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden tegelijk in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee de spierkortdurend wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’ behandeling. De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur.

Wat is een myofasciale triggerpoint en wat voelt u?
Een myofasciale triggerpoint of triggerpointis gedefinieerd als een sterk prikkelbare plaats in de skeletspier, die samenvalt met een overgevoelige knobbel in een strakkeband, die naast een lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden waarom u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn in een spier, met of zonder uitstraling,
  • Bewegingsbeperkingen en / of stijfheid,
  • Verminderde kracht en uithoudingsvermogen in de spier,
  • Reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen. Een aantal van deze klachten zult u wellicht herkennen!

ONTSTAANSWIJZE

  • Acuut, door een verkeerde beweging of ongeluk,
  • Chronisch, door langdurig verkeerde houding of overbelasting,
  • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld, arm, nek en / of schouder (RSI / CANS),
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of een hernia,
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gipsverband.

In alle bovenstaande gevallen gaat het om situaties waarbij de belasting van het weefsel de belastbaarheid van het weefsel kortdurend, herhaaldelijk of langdurig overstijgt. Daarnaast kunnen psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid, triggerpoints verder activeren.

WAT DOET DE FYSIOTHERAPEUT?
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar triggerpoints, die vaak drukpijnlijk zijn.

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is gericht op het deactiveren van de triggerpoints d.m.v. dry needling. Via gericht prikken met een naaldje worden de triggerpoints losgemaakt. Bestaan de klachten langer dan zijn er meestal meerdere spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan uit naar andere spieren.

Hoe voelt het aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u nauwelijks. Als de triggerpoints worden aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant, een zgn. twitch. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat zweten en een vermoeid gevoel krijgt, maar dat herstelt zich snel.

Wat gebeurt er daarna?
U kunt nog twee dagen een “blauwe plek gevoel” hebben op de plek waar u geprikt bent. U kunt, als u dat prettig vindt, hier wat warmte op doen in de vorm van bijvoorbeeld een pittenzak. Daarnaast kunt u geringe stijfheid ervaren en soms ontstaat er een blauwe plek.

WAT KOST HET?
Een behandeling met dry needling is geen op zichzelfstaande behandeling; het maakt deel uit van een totale behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Voor meer informatie kijk op http://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php